O projektu

Portal digitalizirane baštine Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino je mrežna usluga kojom se predstavlja izbor digitalizirane muzejske građe u okviru projekta digitalizacije pod nazivom „Dostupna prošlost“. Projekt se provodi kontinuirano od 2011. godine, pri čemu je dosad digitalizirano više od 4000 jedinica građe iz Zbirke starih razglednica i Zbirke fotografija, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča i vlastitim sredstvima. Ciljevi projekta su: zaštita izvorne građe, veća pretraživost i šira dostupnost zavičajne građe korisnicima.

 

Stvaranje široko dostupnih sadržaja u digitalnom obliku jedna je od osnovnih pretpostavki za zaštitu i vrednovanje kulturne baštine, za umrežavanje i prisutnost hrvatske kulturne baštine u europskim i regionalnim mrežama kulturnih sadržaja, za očuvanje kulturne raznolikosti i za uporabu kulturnih sadržaja u obrazovanju, turizmu i drugim uslužnim djelatnostima.

 


VODIČ ZA KORISNIKE

 

Svako korištenje mrežnog mjesta „Dostupna prošlost“ Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino podliježe niže navedenim uvjetima.

 

Uvjeti korištenja
Preuzimanjem sadržaja s ovog mrežnog mjesta korisnik se obvezuje da će ga koristiti isključivo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu u stručne i znanstvene svrhe uz poštivanje svih autorskih prava, drugih vlasničkih prava i svakog navedenog ograničenja prava. Stoga se sadržaji s mrežnog mjesta ne smiju dalje kopirati, reproducirati ili na bilo koji drugi način distribuirati bez izričitog dopuštenja Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino. Svako korištenje preuzetih sadržaja mora biti popraćeno napomenom „Copyright (c), 2011-2017, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, sva prava pridržana“.
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino pridržava pravo da u bilo kojem trenutku promjeni uvjete korištenja, prekine rad (privremeno ili stalno) ili promjeni način rada bez prethodne najave.

 

Autorska i srodna prava
Sva prava nad svim sadržajima objavljenim na mrežnom mjestu „Dostupna prošlost“ pridržava Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.
Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 141/13, 127/14), kao vlastita intelektualna tvorevina, zaštićena je i baza podataka s obzirom na izbor i raspored sadržaja na mrežnom mjestu.

 

Točnost i pouzdanost podataka
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će uložiti razuman napor kako bi se na navedenom mrežnom mjestu našli provjereni i točni podaci, ali ne može biti odgovoran za njihovu potpunost i točnost. Korisnici koji pristupaju mrežnom mjestu „Dostupna prošlost“ koriste njegov sadržaj na vlastitu odgovornost. Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino neće biti odgovoran ni za kakve izravne, slučajne, posljedične, neizravne ili kaznene štete koje su nastale iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja mrežnog mjesta „Dostupna prošlost“ ili zbog bilo koje greške i nepotpunosti u njenom sadržaju.

 

Zaštita privatnosti
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino poštuje privatnost korisnika mrežnog mjesta „Dostupna prošlost“ i prikupljat će samo dobrovoljno dostavljene osobne podatke korisnika. Ti će podaci biti korišteni isključivo kako bi se udovoljilo pojedinačnim zahtjevima za informacijama te kako bi se na temelju njih, boljim razumijevanjem potreba korisnika, unaprijedili sadržaji i usluge mrežnog mjesta „Dostupna prošlost“. Svaka promjena u politici privatnosti bit će objavljena na ovom mrežnom mjestu.